The Orchard

PROJECT DETAILS

Location: Somerset

Type: New Build

Status: In Progress

PROJECT TEAM

Contractor:  MAKE

Project Architect:  Prewett Bizley Architects

Structural Engineer:  FOLD Structural Engineering

Topography

Masking the visual impact, The Orchard is largely on one level with a pitched-roof form that steps down as the land falls away to the garden. Internally the floor levels step to follow the contours and it is only a guest bedroom and study that pops up above the roofline with far reaching views over its namesake and beyond. 

Passivhaus

Surrounded by farmland and buildings with low, pitched roofs, the clients were keen to create a home that contemplated and incorporated itself into the surroundings. Built to Passivhaus principles with high levels of air tightness, the air source heat pump and MVHR system will ensure The Orchard provides a high level of comfort whilst using very little energy for heating and cooling. 

Interior

The walls in the main living spaces are lined in planed oak and the ceilings with a whitewashed soft wood timber; a more refined version of the characterful external cladding.

Featured Projects